Bloot of boerka

Een boek van Eric Hulsens

Vormgeving : Nicolas Ingargiola

Inleiding : Hélène Passtoors, Belgische journaliste, schrijfster en taalkundige. Ze nam deel aan de bevrijdingsstrijd van het African National Congress of South Africa (ANC) en was politieke gevangene onder het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ze was Vrouw van Europa in 1988, en ontving in 2011 de Order of the Companions of O.R.Tambo in Zuid-Afrika

Een nudist die de boerka verdedigt? Een atheïst die opkomt voor de islam? Een verdediger van de vrije meningsuiting die met rotte tomaten gooit naar Benno Barnard? Een democraat die wakke plekken ziet in de theorieën van Paul Cliteur? Een schrijver die Geert Van Istendael en de Pen-club uitlacht? Een brave huisvader die neerkijkt op de pedohysterie in België? Een pacifist die een Iraanse atoombom wenst? Een vrijzinnige die het liberalisme van Dirk Verhofstadt bespottelijk vindt? Een liberaal die de MR extremistisch acht? Een vrijdenker die Etienne Vermeersch een dwaallicht noemt? Dat bestaat toch niet? Toch wel, lees maar!

Eric Hulsens (°1949), studeerde Nederlandse, Duitse en Engelse taal en literatuur en filosofie in Antwerpen en Leuven. Hij publiceerde over kinderliteratuur en sprookjes, en werkte mee aan het Groot Retorisch Woordenboek. Hij schreef onder meer voor De Nieuwe, De Groene Amsterdammer en De Standaard der Letteren.

« … Hoe omgaan met diversiteit? Wat met de hoofddoek en de boerka? Met religieuze symbolen? Met gescheiden zwemmen voor moslima’s? Wat met de Mohammed-cartoons? Wat is laïciteit nu precies?… Hulsens gaat in discussie met bekende (media)figuren die in Vlaanderen de opinie rond de islam en het Midden-Oosten sterk meebepalen: Etienne Vermeersch, Rudi Vranckx, Paul Cliteur, Dirk Verhofstadt, Benno Barnard, Geert van Istendael, Ayaan Hirsi Ali, Karin Heremans,… Je hoeft het als lezer niet altijd volledig eens te zijn met de mening van Hulsens om zijn discoursanalyses te waarderen. Want dat is wat Hulsens bij uitstek doet: hij haalt de teksten retorisch uit elkaar, weegt argumenten af, staat kritisch stil bij het onproblematische gebruik van termen, plaatst de discussie in een historische, maatschappelijke en culturele context. De sterkte daarbij is de nuchterheid die Hulsens over het algemeen aan de dag legt. Die nuchterheid vertaalt zich concreet in een historisch besef dat zich zoveel mogelijk aan het korte geheugen van de dagelijkse berichtgeving wil onttrekken. Daardoor vermijdt hij de hysterie en de paranoia die veel hedendaagse debatten kenmerken en meestal in een totale impasse doen belanden… »

Erwin Jans in de Reactor Literaire Kritiek

« … Eric Hulsens is een journalist bij gereputeerde bladen geweest, en blijft heel scherpe en indringende besprekingen maken in de moeilijke debatten die we in onze maatschappij zouden moeten voeren… Zijn respectvolle en ook begripsvolle benadering van discussies wordt ook altijd gecomplementeerd door interesse in de menselijke en culturele vraagstukken.  Dit is een verademing in een tijd waarin snelle opinies en ook vuilspuiterij via de sociale media meer regel wordt dan uitzondering. Dit boek is een aanrader voor iedereen die oordeelkundiger en dus op duurzamer wijze met mensen en tradities wil omgaan, en zo de simplistische polarisering en ‘bashing’ van vandaag wil tegengaan.  Ik hoop dat het zijn weg vindt naar een groter publiek, want het niveau van kritiek dat we hier vinden is een garantie voor wat ooit ‘beschaving’ genoemd werd… »

Rik Pinxten is a professor and researcher in cultural anthropology at Ghent University.


Bloot of boerka, met een inleiding door Hélène Pastoors

Eric Hulsens

20.00€

Buy this book here

Technical information
format de poche : 
poids : 
pages :361
isbn :978-2-930802-03-9